Харчові шланги та особливості догляду за ними
Харчові рукави IVG – правильна санитарна обробка до та після експлуатації
ХАРЧОВІ РУКАВИ – це високоякісні гумотехнічні вироби, призначені для транспортування твердих та рідких матеріалів у таких галузях харчової промисловості як виробництво молочних продуктів, виробництво безалкогольних напоїв, слабоалкогольних напоїв та спирту.
Залежно від призначення, харчові рукави відрізняються робочою температурою, тиском, стійкістю до тваринних та рослинних жирів та олій, стійкістю до кислот та лугів, спиртів.
Головна особливість харчових рукавів – наявність внутрішнього шару з натурального каучуку харчової якості NR або хімічно стійкого матеріалу EPDM. Гладкий внутрішній шар знижує можливість зростання бактерій і виключає передачу сторонніх присмаків і запахів харчовим продуктам, що транспортуються. Зовнішній шар також зазвичай виготовляється з натурального каучуку, стійкого до стирання та впливу погодних умов, хімікатів.
Відповідно до міжнародних стандартів харчової промисловості, рукави не повинні передавати свої компоненти та запахи харчовим продуктам, що може загрожувати здоров’ю людей, а також призводити до змін у складі харчових продуктів.
ДОГЛЯД ЗА ХАРЧОВИМИ РУКАВАМИ
Внутрішній шар рукавів, призначених для харчових продуктів, зазвичай не передає сторонні присмаки та запахи. Однак після тривалого зберігання або неправильного використання присмаки та запахи можуть з’явитися. Тому рукави перед першою установкою після зберігання або експлуатації повинні бути очищені. Найбільш правильним способом очищення рукавів є обробка насиченою парою при +130°С. Харчові рукави IVG мають короткочасну стійкість до високотемпературної обробки парою до 20-30 хвилин.
Іншим варіантом очищення шлангів є промивання розчином води, каустичної соди та кухонної солі, при температурі від +40 до +60 ° С протягом 3-24 годин. Після обробки рукави промивають питною водою. Також для промивання рукавів використовують розчини кислот або перекису водню.
Нижче в таблиці наведено рекомендовані максимальні температури та тривалість обробки рукавів гарячою водою та парою, а також максимальні концентрація та температура інших речовин, які можна використовувати для промивання.
ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ
Тримайте шланги далеко від сонячного світла та тепла і зберігайте з перфорованими заглушками на обох кінцях.
Шланги не підходять для постійного застою продуктів.
САНІТАРНА ОБРОБКА
1. IVG рекомендує при першому використанні цикл промивки питною водою при максимальній температурі 80°C/90°C та дезінфекцію шланга перед транспортуванням харчових продуктів.
2. Очищення та дезінфекцію систем та шлангів слід перевіряти наприкінці кожного циклу використання.
3. Дотримуйтесь часу, вказаного для кожного циклу очищення.
4. Не занурюйте шланг у збирання в дезінфікуючу рідину, оскільки тільки внутрішня трубка підходить для контакту з вищезгаданими розчинниками.
5. Кожен цикл очищення повинен негайно супроводжуватися повним промиванням.
Рукав | Пара | Очищення азотною кислотою 0,5%, надоцтовою кислотою 0,5%, фосфорною
кислотою 2%, каустичною содою 5% |
Очищення азотною кислотою 1%, надоцтовою кислотою 1%, фосфорною кислотою
2%, каустичною содою 5%.
|
MILLENNIUM | Макс. 130°C – 30 хвилин | Макс. 50°C for 15 хвилин | |
VINOFLEX | Макс. 130°C – 15 хвилин | Макс. 60°C for 15 хвилин | |
MERLOT | Макс. 110°C – 10 хвилин | Макс. 50°C for 10 хвилин | |
OILMILL | Макс. 110°C – 15 хвилин | Макс. 50°C for 15 хвилин | |
DON/BN | Макс. 110°C – 15 хвилин | Макс. 50°C for 10 хвилин | |
SUPERTOP UPE THUNDERFLEX | Макс. 130°C – 15 хвилин | Макс. 60°C for 15 хвилин |